Cliquer pour plus de produits.
No products were found.

Beschrijving verschillende houtsoorten

Red Ceder

red20cedar201_b44352b4d899d055524a42fd93

Ondanks dat het geen traditioneel hout is voor een bovenblad is Red ceder enorm populair onder de gitaarbouwers en zijn er heel veel klassieke gitaren gemaakt van deze houtsoort. Red ceder wordt gevonden op de westkust van Amerika, van Alaska tot Washington, Oregon en Columbia. Ceder is zachter en niet zo sterk of elastisch als spruce, maar veel stabieler. De kleuren gaan van licht bruin rood tot een chocolade bruin kleur. 

 

Engelmann fichte, spruce

engelman.jpg

Dit is een houtsoort die is gegroeid in gebruik als gevolg van het tekort van de Duitse spar en een goede Engelmann is een goede Noord-Amerikaanse houtsoort maar veel goedkoper. Engelmann sparren zijn te vinden in de Rocky Mountains, New Mexico, Idaho en Montana. Dit hout staat bekend om zijn lichtheid en heldere kleur. Wordt veel gebruikt als bovenblad en interne onderdelen.

 

Alpen fichte, German spruce, Europees fichte

Fichte_7df1dfca1f07f6f16df215fce386497c.

Fichte/German spruce is altijd en traditioneel hout geweest voor het maken van bovenbladen van gitaren en andere instrumenten. Het heeft een prachtige ivoren kleur. Maar het is een houtsoort die gevaarlijk dichtbij uitsterven komt. De kwaliteit van dit hout hangt af van de dichtheid, de gelijkmatigheid van de nerf, kwartiers gezaagd en de kleur. Het wordt gebruikt voor het maken van bovenbladen.

 

Afrikaans mahonie

khaya_0045711d242f0717bffbdbe54d7a4164.j

Samanguila, ook wel bekend als Acajou is 1 van de 5 houtsoorten van Afrikaans Mahonie (khaya ivorensis). Het is licht roze hout, dat donker wordt naar een rood bruin als je het in het licht houdt. Wordt gebruikt voor de hals en hielblok van een gitaar.

 

Ovangkol

Amazaque1_75ad3a94e9dae8da56285a54aaac27

Geelbruine tot chocolade bruin kernhout met grijs-zwart strepen. Zwaar en matig hard met een hoge stijfheid, sterkt en schokbestendig. Gebruikt voor achterblad en zijkanten van een gitaar.

 
Indian Rosewood, Indisch palissander

palissander20indisch_b71082f9f5e13fca977

Indisch palissander is een subsituut voor Braziliaans rozenhout. Het is een stuk lichter en niet zo dicht, maar meer stabiel. De kleuren variëren van rood tot een lichtbruin met gouden strepen. Maar vaak zijn de kleuren verschillende tinten van paars die uiteindelijk oxideren tot een bruine kleur. De kwaliteit hangt af van de beperktheid van de vezel, kleur en uniformiteit. Wordt gebruikt voor de zijkanten, achterblad, bruggen en headplates.

 
Cocobolo, Mexicaans palissander

Cocobolo_e9ee50cbef353ef7b479344151a332f

Heel zwaar en sterk hout, elastisch en stabiel tijdens gebruik. Cocobolo is een exotische houtsoort met een rijke kleur. Het komt uit Zuid Mexico en Centraal Amerika. Wordt gebruikt voor het achterblad en zijkant van een gitaar.

 
Kingwood

kingwood.jpeg

Kingwood komt uit Zuid-Amerika. De botanische naam is Dalbergia cearensis. Het kernhout heeft bonte kleuren met een rijke achtergrond van violet-bruin,  bijna zwart met strepen van violet-bruin, soms met goudgeel. Dit is een bijzondere verschijning. Gebruikt voor zijkant en achterblad van een gitaar.

 
Tropical walnut

i_f%20nogal%20oriental.jpg

Tropisch noten is een hout uit Zuid-Oost Azie. De botanische naam is fallax Juglans. Het heeft chocolade bruine kleur met een paarse tint. De textuur is vrij grof, de vezel is vergelijkbaar met Indisch palissander. Dit hout is goed te bewerken, en heeft een uitstekende afwerking.

 
Europees Esdoorn/ maple
esdoornvlam.jpg

Deze bijzondere soort van Europees esdoorn is heel hard en reflecterende produceren een luid en krachtig geluid. Het is een hard hout van hoge dichtheid. Het heeft een fijne structuur, dat een hoge weerstand geeft.

 
Koa

koa.jpeg

Hawaiian Koa (acacia KOA; Fabaceae familie), zeldzaam hout bij uitstek, is een acacia van enorme schoonheid en eigenheid. Traditioneel gebruikt voor de bouw van een ukulele en voor de achterkant en zijkant van een akoestische gitaar. De kleuren varieren van een diep chocolade bruin en goud, dat diverse aantrekkelijke patronen heeft.

 
Padouk

padoek_Afrikaans_0acb8b04fe88e347f693a72

Padouk heeft een oranje/rode kleur met een haarlijn strepen van donkerbruin vooral als het vers is gesneden. Na oxidatie wordt het een donker oranje en neigt naar bruin. Dit hout is lichter dan de Indiase palissander en is ideaal voor de achterkant en de zijkant van een gitaar vanwege zijn stabiliteit, toon en gemak om mee te werken.

 
Madagascar Rosewood, Madagascar palissander

M%20Rosewood.jpg

De kleur varieert en kan enorm verschillen, tinten van violet, oranje en bruin tot een chocolade tint. Het hout wordt vaak donkerder tijdens het drogen of afwerken van het product. De karakteristieke zwarte strepen, bekend als spinnenweb, zijn altijd aan de buitenkant van de boomstam. Om zo veel mogelijk patronen te behouden, wordt het achterbald plat gezaagd. De zijkanten kunnen wel kwartiers worden gezaagd, maar deze hebben dan minder markeringen omdat ze van in het midden van de boomstam worden gezaagd. Je vindt nooit twee dezelde Madagascar Rosewood gitaren, want iedere set is verschillend en dat is de kracht van de schoonheid.

 

Santos Rosewood, Santos palissander

santos

Zoals elke Palissandersoort heeft ook Santos Palissander een sprekende en sterk geaderde tekening maar is wat lichter van kleur en minder rood dan de andere soorten. Soms is het bijna lichtbruin te noemen. 

Let op!
Houtstof is nooit gezond maar het stof van Santos Palissander is berucht vanwege de allergische reacties die het kan veroorzaken. Het kan leiden tot huidklachten/uitslag, luchtwegirritaties, dikke ogen en algemeen grieperig gevoel. Er zijn mensen die voor deze klachten zelfs bij medisch specialisten zijn terechtgekomen: een waarschuwing is op zijn plaats.

 
Bubinga

bubinga_6e7032e7a69ddbed31a9f951034fa205

Het hout wordt veel gebruikt door bouwers van harpen en andere instrumenten zoals bass gitaar, omdat het zacht en goed afgerond geluid. Het wordt ook voor drumketels gebruik.

 
Pao Ferro, Amazon Rosewood, Amazone palissander

PaoFerro.jpg

Pao Ferro wordt gevonden in Brazilie. De botanische naam is caesalpinia ferrea. Het kernhout is roodbuin. Het weegt ongeveer 1010kg/m3 met 12 % vochtigheid, wat het een heel sterk soort hout maakt (zwaarder dan Indian Rosewood bijvoorbeeld). De seizoenen zijn langzamer met een zeer klein vervorming en het is een poreus hout, waar heel makkelijk mee te werken is.

 
Silver Oak

i_f%20silver%20oak.jpg

Dit is een licht bruine, fijne korrel, hard hout dat lijkt op Maple/Esdoorn. Door gitaarbouwers wordt het gebruikt voor de achterkant en zijkant van een klassieke of akoestische gitaar en voor de body van een elektrische gitaar.

 
Cypress, Cipres

itcipres.jpg

Botanische naam: cupressus sempervirens Oorsprong: Mediterranean Andere naam: Cipres Gebruik: Achterkant en zijkant (Flamenco gitaar) Deze naturel gekleurde houtsoort met een karakteristiek aroma en is zeer hoog gewaardeerd. Het is bekend vanwege zijn duurzaamheid en is makkelijk om mee te werken. Cypress wordt alleen gebruikt voor flamenco gitaren.

 
Imbuia

imbuia.jpg

De kleur varieert van olijfgroen tot chocolade bruin en het een mooi patroon. Dit hout is zeer gewild. Vers gesneden heeft het een aangename kruidige geur die vervaagt met de tijd. Dit hout is matig hard en zwaar. Is makkelijk mee te werken en te lijmen.

 
Ebben
ebben_21c18d84c853aea8b3b4027a4e4d22b0.j

Al ons ebben hout is afkomstig uit Afrika. Het is een zeer donker, bijna zwart, hout met een smalle, rechte donker bruine vezel met geen knopen. De textuur is vooral fijn, maar is bestand tegen slijtage. Dat is ook de reden dat het gebruikt wordt als fretboard. Ebben wordt ook gebruikt voor de brug en headplate van een gitaar.

Menu

Paramètres

Cliquer pour plus de produits.
No products were found.

Créez un compte gratuit pour sauvegarder des articles aimés.

Se connecter

Créez un compte gratuit pour utiliser les listes de souhaits.

Se connecter