Cliquer pour plus de produits.
No products were found.
Catégories de blog
Derniers commentaires
Aucun commentaire
Recherche de blog
Regardé récemment
Pas d'objet

Niet op je gitaar gaan zitten :-(

Posté sur5 années auparavant par
Aimer0

Dit wordt een uitdagende reparatie....

Iemand is op zijn Armalio Burguet gitaar gaan zitten en daar kunnen ze helaas niet tegen. Het hele bovenblad is gescheurd en is aan de onderzijde naar binnen gedrukt. Het beste is om het hele bovenblad te vervangen en precies na te maken zoals het origineel.

De eerste stap is om de toets te verwijderen. Dit is het makkelijkste klusje. Gelukkig had ik ooit een heating blanket gekocht in de vorm van een fretboard. Deze komt nu mooi van pas en met 85 graden ingesteld op de thermostaat, kan ik de toets perfect gelijkmatig verwarmen zodat de lijm zacht wordt en ik de toets kan verwijderen. Daarna kan ik het bovenblad verwijderen en de inwendige verstevigingen te vervangen dan wel te repareren. Gelukkig zijn de bindingen en purflings volledig in tact en kunnen prima blijven zitten. Dit maakt het helaas wel lastiger om zo dadelijk het bovenblad precies pas te maken zodat het naadloos past. Een extra uitdaging is het om de vorm te behouden. Zodra het bovenblad is verwijderd verliest de gitaar zijn stevigheid en veranderd de vorm een klein beetje. Nadat het bovenblad is verwijderd en ruw is uitgezaagd begint het gepriegel om alle restjes ceder van de blokjes te verwijderen. Wat daarbij erg belangrijk is het om de bindingen en purflings niet te beschadigen anders kan ik deze ook nog vervangen met alle gevolgen van dien. Aan de onderzijde van de gitaar waar het blad volledig naar binnen is geklapt, zijn een hoop blokjes (tentalones) eraf gebroken. Deze moeten vervangen worden.

Inmiddels heb ik een mooi ceder bovenblad opgezocht en kan ik de twee helften verlijmen. Gelukkig kom ik het originele rozet verwijderen en opnieuw gebruiken in het nieuwe blad. Nadat het bovenblad op dikte is geschuurd kan ik beginnen om de braces te verlijmen en het bovenblad klaar te maken om deze op de gitaar te lijmen.

Nu komst het lastigste... het pas maken van het bovenblad. Eerst moet ik de uiteindelijk vorm fixeren en de halshoek goed afstellen zodat ik het bovenblad kan pas maken zodat het mooi binnen de bindingen en purflings valt. Nadat de grove vorm is afgeschuurd kan ik met de hand beetje voor beetje het bovenblad pas maken. Ik heb het blad misschien wel honderd keer gepast en een beetje eraf enzovoort. Toen de vorm perfect was kon ik eindelijk het blad verlijmen en de reparatie gaan afronden. Na het spuitwerk kon ik de toets er weer op lijmen en na het polijsten van de lak, de brug.

Man wat een reparatie :-) Gelukkig was de klant zeer tevreden en ik zelf ook. Het is altijd weer een leuke uitdaging om zo'n ingrijpende reparatie perfect uit te voeren en de gitaar weer in zijn originele staat te herstellen!

De foto's zijn op volgorde van het herstelproces.

Laissez un commentaire
Laisser une réponse
Connectez-vous pour poster un commentaire.

Menu

Paramètres

Cliquer pour plus de produits.
No products were found.

Créez un compte gratuit pour sauvegarder des articles aimés.

Se connecter

Créez un compte gratuit pour utiliser les listes de souhaits.

Se connecter